Kan man undgå strækmærker?

Kan man undgå strækmærker?

   Selvom strækmærker er ufarlige, kan de være til stor gene rent kosmetisk. De kan opstå forskellige steder på kroppen og kommer af, at fibrene i huden bliver strukket, fordi kroppen vokser hurtigere end huden kan nå at følge med. 

  Strækmærker kan have forskellig størrelse og være enten rød/lilla eller gennemsigtige. Udover kosmetiske gener, så kan strøkmørkerne klø i en periode, fordi området, hvor de er opstået, bliver tyndere.

Hvem får strækmærker?

  Hvis du er gravid eller har tænkt dig at blive det, så er der stor sandsynlighed for, at du kommer til at få strækmærker på din krop. De mest normale steder at få strækmærker i forbindelse med graviditet er på brysterne eller på maven. En statistik viser, at 80 % af alle gravide får strækmærker et sted på kroppen i større eller mindre grad. 

  Andre måder at få strækmærker kan være ved tung styrketræning, hvor muskelfibrene presses til det yderste, eller hvis du er overvægtig. Strækmærker kan af samme årsag også ramme mænd. Nogle unge kan også opleve at få strækmærker i takt med at de vokser. 

Hvem får strækmærker

Kan jeg undgå strækmærker i huden?

  Uanset hvor meget du forebygger, så kan du ikke helt undgå at få strækmærker, hvis du er eksponeret. Der er delte meninger om, hvorvidt man kan forebygge og undgå at strækmærkerne bliver for kraftige.

Du kan forsøge dig med følgende forebyggende metoder: før en sund livsstil med regelmæssig motion, masser af væske og indtagelse af sunde fedtsyrer og E-vitamin. Dertil mener nogle at et kosttilskud med kollagen kan virke forebyggende. Du bør også undgå store vægtforøgelser, og så kan du med fordel smøre din hud med en god olie eller creme både før og efter fødslen.

  Der er ingen evidens for at ovenstående tiltag virker forebyggende på strækmærker, og da de med garanti vil være en del af din krop resten af livet, så kan det være en god ide at se dem som et kærligt minde om din fødsel.

Kan jeg undgå strækmærker 

Er der nogle følgevirkninger ved strækmærker?

  Der er heldigvis ikke nogle slemme følgevirkninger ved strækmærker. Når strækmærkerne opstår, sker der en overstrækning af fibrene i huden, hvilket gør at elasticiteten ryger. Da elasticiteten aldrig vender tilbage, forsvinder strækmærkerne heller ikke. Dog vil den stærke rød/lilla farve gå i sig selv og strækmærkerne bliver hvide eller hudfarvede.

  En følgevirkning ved strækmærker er, at huden bliver mere sårbar på de områder, hvor strækmærkerne er opstået og dermed er de mere modtagelig over for solens stråler. Sørg derfor for at smøre din hud med en ekstra tyk solcreme de steder, hvor dine strækmærker sidder.

Er strækmærker arvelige?

  Strækmærker kan bl.a. opstå, hvis huden mangler elastan, da elastan gør huden spændstig. Mængden af elastin i huden kan være arvelig, og derfor kan strækmærker det også. Prøv at spørge din mor eller kig på hendes hud om du kan spotte strækmærker. Kan du det, så er der stor sandsynlighed for at du også er eksponeret

Får jeg flere strækmærker?

  Hvis du har fået strækmærker i forbindelse med din første graviditet, er der stor sandsynlighed for, at du også får det i forbindelse med din anden graviditet. Der er også risiko for, at de gamle strækmærker blusser op igen. 

  Hvis du udvikler strækmærker senere i livet, er det formentlig fordi du tager på i vægt, eller fordi du træner intens muskelstyrke. Sørg derfor for at dyrke regelmæssig motion for at holde din vægt nede, og bliv gerne ved med at smøre din hud med en lækker kropsolie

 

  Vi håber, at du kunne bruge artiklen, og at den gjorde dig klogere på strækmærker og forebyggelse af samme.

Hvis du vil læse mere om strækmærker, kan vi anbefale sundhedsstyrelsens indlæg: strækmærker i graviditeten 

Andre artikler du måske vil finde brugbare

Tjekliste - klar til baby

Gode råd til nybagte forældre

Kan baby spise for meget modermælkserstatning?

Kan babyer sove for meget?