De 5 mest brugte ammestillinger 

De 5 mest brugte ammestillinger 

  Hvorfor giver det mening at bruge forskellige ammestillinger, og hvad får du ud af det? Overordnet set er der ikke nogen rigtig og forkert måde at amme dit barn. Så længe dit barn har adgang til brystvorten og kan optage mælken ordentligt, så er din ammestilling god - og det gælder også, hvis du vil amme dit barn med hovedet nedad.

  Årsagen til at det kan betale sig at bruge forskellige ammestillinger er, at det stimulerer mælkeproduktionen i brystet, hvilket kaster forskellige fordele af sig. Bl.a vil barnet få mere råmælk i starten og mere af den fede mælk, når barnet bliver lidt ældre samt, at dit barn tager optimalt på i vægt. Fordelene for dig er, at du bl.a. mindsker risikoen for brystbetændelse og mælkeknuder. 

De 5 mest brugte ammestillinger

  Der er mange forskellige ammestillinger og nedenfor giver vi dig 5 af de mest udbredte. Nedenstående ammestillinger er ikke en nødvendighed, men en rettesnor og inspiration til din egen amning. Uanset hvilken ammestilling du vælger, så skal du blot være opmærksom på, om dit barn har den rette teknik ved brystvorten. Har dit barn det, så er der ingen grænser for, hvordan du kan amme.

     1. Den klassiske ammestilling / cradle 

  Den klassiske ammestilling har fået sit navn klassisk fordi det er den mest almindelige ammestilling og kan bruges overalt. Ammestillingen bør suppleres af andre ammestillinger, da den i sig selv ikke stimulerer så meget af mælkeproduktionen i brystet. Derudover ers stillingen ikke helt nem, hvis du ikke har nogen erfaring med amning, da det kan være besværligt at støtte barnet ordentligt til at få korrekt fat om brystvorten.

  I den klassiske ammestilling lægges dit barn med maven ind mod din mave på tværs af dit skød, mens barnet hviler på dine arme. For nogle vil det hjælpe at bruge en ammepude eller almindelig pude til at støtte barnet og dig selv i ryggen. 

 

        2. Kryds ammestilling / cross cradle 

  Kryds ammestilllingen minder meget om den klassiske ammestilling, idet barnets ligger i dit skød med sin mave indtil din mave. Også i denne stilling kan en ammepude eller en almindelig pude være god til at holde barnets hoved og støtte dig i ryggen. Når dit barn har fået fat i brystvorten, støtter du barnets hoved ved at sætte din ene hånd i u-greb bag barnets nakke med din tommel og pegefinger bag hvert øre. Den modsatte hånd bruger du til at støtte brystet og holde det op til munden.

Kryds ammestilling passer godt til de helt små børn og er specielt god, hvis dit barn har svært ved at få ordentligt fat om brystvorten.   

 

     3. Rugby bold stillingen / underarms stillingen

    Denne stilling har fået sit navn efter rugby bolden, da mor holder sit barn på samme måde som rugbyspillerne holder rugby bolden. I denne stilling ligger barnet op af mors side og bliver støttet af underarmen. Barnets fødder hviler op ad din rygpude, stol eller hvad du ellers har bag dig. Da det kan være hårdt for din underarm at holde barnets vægt, kan det være en god ide at benytte en ammepude eller almindelig pude til at støtte dit barns hoved.

  I underarms stillingen kan du let observere dit barns ansigt og dermed holde øje med om det sutter korrekt på brystvorten. Dit barn vil også føle sig tryg ved at ligge tæt på af dig. Hvis du har store bryster eller har fået kejsersnit, så kan denne stilling være specielt god for dig.  

      

 

       4. Tilbagelænet stilling / laid back

  Der er flere fordele ved den tilbagelænede stilling. Først og fremmest har barnet godt fat i brystvorten og får derfor en god indtagelse af mælken. Derudover løber mælken fra brystet i et langsomt tempo, da den løber opad og barnets reflekser, som er gode for amningen, får optimale betingelser for at påvirke mælkeproduktionen. 

  Den tilbagelænede stilling er kendetegnet ved, at du er lænet tilbage enten liggende eller siddende, og at babyen ligger afslappet på din krop. I den liggende stilling skal du ikke bruge kræfter på at holde dit barn. Når du lægger dit barn på maven, kan du opleve at barnet af sig selv kravler op til brystvorten.

  Ligesom med rugby bold stillingen er den tilbagelænede stilling god, hvis du har store bryster. Den tilbagelænede stilling er også god, når amningen tager lang tid, da du kan ligge helt afslappet. Hvis du lige er startet med at amme, kan den tilbagelænede stilling være et godt sted at starte..

 

 

       5. Sideliggende stilling

  Hvis du er træt og har brug for hvile, så kan den sideliggende stilling være rigtig god, da både du og barnet ligger i en afslappet stilling. Specielt om natten, når dit barn er sulten, kan den sideliggende stilling være god. Den sideliggende stilling fungerer ved, at du og dit barn ligger sideliggende ved siden af hinanden med maverne ind til hinanden. 

  Hvis dit barn har stramt tungebånd, kan den sideliggende stilling være god, da det kan hjælpe barnet til at få fat om brystvorten. For at du kan ligge godt og afslappet, bør du støtte ryggen med puder. Du kan også lægge puder eller tæpper bag ryggen på dit barn, så barnet ikke ruller væk.


  Ovenstående 5 ammestillinger er blot nogle af de mange ammestillinger, som du kan anvende. Overordnet set handler det om at finde de ammestillinger, som virker for dig og barnet, og så skal du huske at variere løbende. Hvis du vil finde inspiration til endnu flere ammestillinger, så findes der masser af artikler på nettet. Hvis du er i tvivl om hvornår du skal begynde at amme samt andre informationer omkring amning, så kan du læse vores indlæg under tips og råd.

Mine brystvorter smerter, når jeg ammer

  Hvis du oplever smerter på brystvorterne når og efter du ammer, så er det fordi dit barn ikke har ordentlig fat i brystvorten. Hvis din ammeteknik er korrekt, og du har fundet den rette ammestilling for dig og barnet, så vil der ikke opstå smerter. Hvis du oplever smerter skal du derfor selv eller ved hjælp af en ammevejleder finde frem til den rette ammeteknik for at forbedre dine smerter. 

  Indtil du får teknikken på plads kan du smøre dine brystvorter med lanolinsalve, da det virker helende på dine sår på brystvorten. Samtidig danner lanolinsalve en beskyttende hinde omkring såret, der mindsker risikoen for brystbetændelse og som sikrer at såret ikke hænger fast i tøj eller ammeindlæg, hvilket gør ondt.

  Det er ikke nødvendigt, men anbefales at tørre lanolinsalve af brystvorten inden barnet skal ammes, da barnet dermed kan få bedre fat i brystvorten. Brug en bomuldspad, en klud eller en stofble til at fjerne lanolinsalven. 

Jeg producerer for meget brystmælk - hvad gør jeg?

  Hvis du producerer mere brystmælk end dit barn kan spise, så kan du have behov for at malke ud og tømme brysterne for mælk. Den bedste måde at gøre det på er med en brystpumpe. Årsagerne til at brysterne producerer for meget mælk kan bl.a. skyldes at mælkeproduktionen er meget stimuleret, hvis du er væk fra dit barn i en periode eller hvis du har fået brystbetændelse. En  brystpumpe kan også være brugbar, hvis mor foretrækker at give mælk på flaske frem for at amme. 

  Der findes både manuelle og elektriske brystpumper. Elektriske brystpumper er bedst, da de arbejder med flere cycles pr. minut, men en manuel brystpumpe kan være helt fint. Det er vigtigt at vælge en brystpumpe af god kvalitet, der sidder tæt til brystet.

  Du bør minimum bruge omkring 15 minutter på at malke ud eller til dine bryster er tomme. Derudover bør du bruge brystpumpen en gang hver 2-6 time afhængig af, hvor meget mælk dine bryster producerer. Husk at mælkeproduktionen tager til i takt med at barnet bliver ældre og du derfor skal justere udmalkningsintervallet. Dog vil mange mødre opleve, at mælkeproduktionen tilpasses barnets behov løbende, og at brystpumpen derfor bliver overflødig.  


Vi håber at ovenstående artikel har givet dig brugbar information om forskellige ammestillinger samt viden om amning generelt. 


Andre artikler om baby, forældrelivet m.m