Sådan får dit barn bedre søvn - en snak med børneergoterapeut Monica Levå

Sådan får dit barn bedre søvn - en snak med børneergoterapeut Monica Levå

Har dit barn svært ved at sove? vil du optimere dit barn søvnrytme?, eller er du bare nysgerrig på at lære mere om børn og deres søvnbehov?

Børneergoterapeut Monica Levå giver her nogle værdifulde indsigter og råd om, hvordan du kan sikre dit barn bedre søvn, som er vigtigt for barnets udvikling og trivsel. God læselyst!

Dit barn sover rigtig meget i den første tid. Faktisk har dit barn brug for mellem 16-20 timers søvn i døgnet, når det er mellem 0-3 mdr. Søvnbehovet aftager med alderen, men fælles for alle børn er, at deres søvnbehov er større end voksnes. Faktisk vil dit barns søvnbehov først ligne dit eget, når det er omkring 18 års alderen. Prøv derfor at læg dit barn til at sove i god tid, så du er sikker på, at det får nok og regelmæssig søvn.     

Bør jeg sove tæt med mit barn?

Menneskets biologi har ikke udviklet sig meget gennem tiden, og babyer er derfor det mest afhængige væsen af alle pattedyr. Helt tilbage fra da mennesket levede som jægere, side om side med rovdyrene, var det livsnødvendigt, at baby blev beskyttet hele døgnet. Barnet var ikke i stand til selv at flygte, og det var derfor naturligt, at mor lå helt tæt med sit barn. 

Derfor oplever du måske i dag, at dit barn allerhelst vil sove tæt på eller oven på jer forældre, og hvis det er tilfældet, er det helt naturligt. Der er både fordele og ulemper ved samsovning, og en god fingerregel er, at du skal gøre det, hvis du selv føler for det. 

En fordel ved at dit barn sover på dit bryst er, at nervesystemet reguleres, hvilket er med til at stimulere hjernens udvikling og hjælper til en bedre søvn. Men uanset om du vælger, at dit barn skal sove i sin egen seng eller tæt op af jer forældre, så tager dit barn ikke skade af hverken det ene eller det andet. Det er blot vigtigt, at jeres barn er under opsyn hele tiden og har den rette temperatur, hvilket kan kontrolleres ved at mærke efter i nakken.

Hjælp jeres barn videre i søvnen 

Jeres barns søvnrytme er helt anderledes end jeres, hvilket bl.a. skyldes, at hjernen og nervesystemet stadig er umodent. Børns søvncyklus er kortere, og derfor kommer de ikke ned i den samme dybe søvn. Det betyder, at barnet kan have mange flere opvågninger, og sådanne tilfælde kan det være en god ide, at hjælpe barnet tilbage i søvnen. Dog er alle børn forskellige, og I kan derfor modsat også opleve, at jeres barn bare sover igennem. 

Bør jeg sammenligne mig med andre forældre?

Det kan nogle gange være fristende at sammenligne sig med, hvad andre forældrepar gør, men det er vigtigt at vide, at du ikke nødvendigvis gør noget forkert bare fordi du gør noget anderledes. Brug andre forældre som inspiration til dit eget forældreskab, men tro ikke at de nødvendigvis gør noget mere rigtigt end dig bare fordi de gør noget anderledes. Børn er forskellige og det samme er forældre, så hvad der fungerer for et forældrepar fungerer nødvendigvis ikke for et andet.   

Hvordan får jeg mit barn til at falde til ro?

Et par fif til at få dit barn til at falde til ro, uden at det skal ligge på brystet: 

  • Duften af forældre er tryghedsskabende, så et fif kan være at sove med jeres kommende barns sengetøj inden fødslen. På denne måde vil jeres duft sprede sig til sengetøjet. 
  • Prøv om en hånd på kroppen kan være tryghed nok for, at den lille kan finde ro og give sig hen til søvnen. Hvis det ikke virker, kan du prøve at svøbe dit barn ind i dynen eller i en stor stofble. 
  • Er du træt i armene af at gå rundt med den lille, kan det være en fordel at sidde på en stor yogabold og vippe med barnet i armene. Dette vil have samme beroligende effekt og er ikke lige så hårdt for længden som at gå rundt og vugge den lille. 
  • Syng eller nyn gerne en melodi. Melodier virker beroligende på vores nervesystem og derfor også på barnets. Vi kan ikke regulere barnets nervesystem og få det til at finde ro, hvis ikke vi selv er i ro. 
  • Husk, at det er okay at spørge om hjælp.

Om Børneergoterapeut Monica Levå

Kunne du tænke dig at vide mere om Monica og hendes praksis inden for børneergonomi, så kan du finde hende her:

Hjemmeside: www.monicalevaa.dk eller Facebook: https://www.facebook.com/Boerneergo.Monicalevaa

Monica tilbyder ergoterapeutiske forløb til børn og unge med sansemotoriske udfordringer samt relations- og tilknytningsproblematikker. Gennem sansemotorisk træning og målrettede aktiviteter kan barnet opnå en bedre forudsætning for at bearbejde, tolke og reagere på sanseindtryk i hverdagen. Det kan bl.a. medvirke til en større ro til fordybelse, stabilt energiniveau og et mere udadvendt barn.