Hvornår skal jeg begynde at amme?

Hvornår skal jeg begynde at amme?

At blive mor er helt fantastisk på mange områder, men kan også være fyldt med en masse usikkerhed og uafklarede spørgsmål. En af de områder, som ofte kræver lidt forberedelse og vidensindsamling for at føle ro i maven, er amning. 

Indtil hvilken alder bør du amme dit barn?, Hvor længe skal det barn ammes ad gangen? Hvor mange gange i løbet af døgnet skal dit barn have bryst? Dette er blot nogle af de spørgsmål, som du helt naturligt kan have som mor, og som du bl.a. finder svar på i nedenstående.  

Hvornår skal jeg begynde, og hvor længe skal jeg amme?

I den første time efter, at det lille vidunder er kommet til verden, bør du lægge barnet tæt ved dit bryst. På den måde har barnet mulighed for at få adgang til amning, hvis det ønsker. I mange tilfælde vil barnet tage fat og begynde at suge mælk fra brysterne, men sker det ikke, så er det helt okay. Så kan I i stedet bruge tiden på at ligge og nyde den fantastiske stund sammen og lære hinanden at kende.

Lig gerne med kropskontakt hud til hud, da det øger mængden af oxytocin i kroppen hos jer begge. Dette er både godt for din mælkeproduktion og for opbygningen af jeres interne relation. Er du i tvivl om barnet ligget ordentligt på din krop, så vil sundhedspersonalet på fødeafdelingen hjælpe dig.

Når barnet begynder at suge mælk fra dine bryster, så vil det sætte gang i din mælkeproduktion. I takt med at tiden går, vil du opleve, at mælkeproduktionen bliver kraftigere, og du får lettere ved at amme. Den første måned kan således godt virke mere udmattende og krævende, fordi din krop skal vænne sig til de nye omstændigheder.  

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør du amme dit barn fuldt ud til det er omkring 6 måneder. Derefter bør du fortsætte med delvis amning op til +12 måneders alderen. Delvis amning betyder, at dit barn i samme periode også kan få skemad. Hvis du vil læse mere om børn og deres overgang fra mælk til fast føde, så kan du læse mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside.   

WHO (verdensorganisationen) anbefaler amning i minimum 2 år, da modermælk er fyldt med en masse nærings- og antistoffer, der er gode for opbygningen af barnets immunforsvar.. 

Anbefalingerne kan være lidt tvetydige, men en god tommelfingerregel er at amme så længe du og dit barn trives med det. Under alle omstændigheder tager dit barn ikke skade af amning uanset, hvor længe det står på  

Hvor lang tid bør jeg amme pr. gang?

Børn er forskellige, og der er ikke nogen faste regler for, hvor lang tid det tager at amme. Nogle børn spiser hurtigt, andre bruger lang tid ved brystet, og nogle tager endda en lille lur under måltidet. Sæt dig i en god ammestilling og lad dit barn styre tempoet. Når dit barn er mæt eller ikke ønsker at spise mere, så kan du fjerne dit barns hoved fra brystet. En amning kan tage alt fra 5 minutter til 1 time afhængig af barnets alder. Der kan dog være en sundhedsmæssig fordel i, at barnet ammes i længere tid, da fedtindholdet i mælken stiger med længden på amningen. Derfor vil et barn, der ammes i længere tid, have større sandsynlighed for at få de rette næringsstoffer. 

I takt med at barnet vokser, vil tiden ved brystet aftage.

Hvis du oplever smerter ved amning, kan det være en hjælp at bruge ammebrikker. I første omgang bør du forsøge at løse problemet på anden vis og gerne ved hjælp fra et sundhedsfagligt personale. Men hvis intet andet afhjælper dine smerter, og du vil bruge ammebrikker, så kan du købe dem i vores webshop her

Hvor mange gange i løbet af dagen skal jeg amme mit barn?

Det første døgn af dit barns levetid er det i gennemsnit nok at amme 4-5 gange. Derefter stiger behovet til i gennemsnit 8-9 gange, men børn er forskellige, og du bør derfor tilpasse antallet i forhold til dit barn. Ifølge en artikel på Rigshospitalets hjemmeside anbefales det at amme dit barn minimum 8 timer dagligt dagen efter barnets fødsel. Det vil give fordelen at stimulere mælkeproduktionen i brystet, at barnet får bedre trivsel og brystspændingen efter fødslen aftager.

Du skal som hovedregel amme dit barn, når det er sulten. Hvis barnet beder om bryst lidt hyppigere end forventet, kan det skyldes, at barnet ikke har ordentlig fat i brystvorten, og derfor ikke får tilstrækkeligt med mælk. I sådanne tilfælde bør du fokusere på at forbedre ammeteknikken. 

At amme kan give smerter på brystvorten i form af revner og sår. Dette bør helst set ikke ske og kommer som en følge af, at barnet ikke har ordentligt fat i brystvorten. Oplever du revner eller sår, så bør du opsøge en ammevejleder eller anden fagperson, der kan hjælpe dig med at få teknikken på plads.

Hvad er en god ammestilling?

Der er ikke en ammestilling, der er bedre end andre. Formålet med din ammestilling skal være, at du sidder behageligt og afslappet, så mælken let kan løbe fra brysterne. Derudover skal barnet kunne ligge tæt ind til dig, så det kan nå dine brystkirtler. Hvis du ønsker inspiration til forskellige ammestillinger, så kan følgende artikel være en hjælp.  

Det kan være en rigtig god ide at skifte ammestilling løbende, da dit barn suger mest mælk ud af forskellige steder i brystet afhængig af, hvordan det ligger. På den måde vil du opretholde en højere mængde mælk i brysterne.

Mange kvinder oplever, at brysterne lækker under graviditeten eller efter at barnet er begyndt at amme fordi mælkeproduktionen stiger i brysterne. Det kan virke ubehageligt specielt, hvis du er ude i offentligheden og din bluse bliver våd omkring brystkirtlerne. I et sådant tilfælde kan et ammeindlæg være en rigtig god anskaffelse. Dette vil både hjælpe dig i forhold til at undgå pletter på tøjet, mindske risikoen for brystbetændelse og svamp, hvis brystet forholdes tørt, og at du forbliver tør under amningen. Ammeindlæg kan fås både i engangs ammeindlæg og genanvendelige ammeindlæg, som du kan finde i webshoppen.

For at opnå ekstra støtte under din amning kan en ammepude være en god investering. Du finder både ammepude og vaskbare ammepudebetræk i webshoppen.

Hvis jeg oplever problemer med min amning

Hvis du oplever problemer med din amning eller gerne vil aflaste dine bryster, så kan det være en god ide at bruge modermælkserstatning som supplement eller erstatning til din amning. Der er høje krav til indholdet af modermælkserstatning, da det skal kunne dække barnets behov for mineraler, vitaminer, fedtstoffer og næringsstoffer. Du bør derfor ikke være bekymret for, om den modermælkserstatning du køber er tilstrækkelig for dit barns ernæringsbehov. 

Har du behov for modermælkserstatning til dit, så finder du et stort udvalg i webshoppen her.

Hvis du vil have dybdegående information om modermælkserstatning, så har vi samlet en masse gode artikler under tips og råd på vores hjemmeside.