Den store bleguide

DEN STORE BLEGUIDE: det skal du vide om bleer

Hvordan skifter man ble korrekt? Hvor mange bleer bruger en baby om dagen? Hvornår skal man justere blestørrelse? Hvilken farve og konsistent skal afføringen for en sund baby have?

Et af de vigtigste spørgsmål for nybagte forældre at få styr på er spørgsmålet om bleer til nyfødte. Dog er det samtidig er område, mange af os ikke ved alt om — endnu.

Derfor får du her den ultimative guide, hvor du får besvaret alle de spørgsmål du skulle have til bleer og bleskifte. Du vil blive taget gennem følgende emner:

Hvor mange bleer bruger en baby om dagen?

Antallet af bleer din baby skal bruge om dagen vil naturligvis afhænge af barnets alder. Du kan følge denne tommelfingerregel i forhold til alder og antal bleer:

  • 0-1 måneder: 10-12 bleer om dagen
  • 1-5 måneder: 8-10 bleer om dagen
  • 5-9 måneder: 7-8 bleer om dagen
  • 9-12 måneder: 6-8 bleer om dagen

Det vil i høj grad også afhænge af barnets vægt. Du kan følge denne tommelfingerregel i forhold til vægt og antal bleer:

  • 1-3 kg: efter behov
  • 2-4 kg: 10-12 bleer om dagen
  • 3-6 kg: 8-10 bleer om dagen
  • 5-9 kg: 8-9 bleer om dagen
  • 7-11 kg: 6-7 bleer om dagen
  • 12-22 kg: 5-7 bleer om dagen
  • 16.0+ kg: efter behov 

De to regler for oven skal selvfølgelig tages med et gran salt. Alt afhængig af din specifikke situation skal du være klar til at op- eller nedjustere mængden af bleer. 

Men de to regler giver dog alligevel et meget godt praj om, hvor mange bleer du får brug for de forskellige baby-stadier. 

Hos Babykasse finder du bleer opdelt efter vægt — så er du sikret, at formen passer din baby for bedst mulig komfort og mindst mulig lækage.

Find den rette blestørrelse

Den rette blestørrelse til din baby vil for det første sikre bedst mulig komfort. Derudover vil det også formindske risikoen for lækage af tis og afføring. 

At finde den rette blestørrelse er dermed ret vigtigt for både dig og din baby.

Sådan ved du at bleen passer

Én ting er at følge de overordnede retningslinjer for vægt og blestørrelse. en anden ting er, at babyer kommer i mange forskellige og fantastiske former og faconer. Er din baby for eksempel lang og slank, vil bleen måske være for lille på trods af vægtklasse.

Derfor kan du også holde øje med disse 4 punkter, for at sikre dig at bleen passer: 

  1. Bleens taljebånd bør sidde lige under barnets navle

  2. Der bør ikke være større åbninger ved ben-elastikkerne - hvis dette er tilfældet, risikerer du også, at der løber tis og afføring ud gennem åbningerne

  3. Efter bleen er fastgjort, skal du kunne køre 2 fingre mellem barnets talje og bleens taljebånd. Så sidder bleen hverken for stramt eller for løst

  4. Sidder bleen for stramt, vil det også kunne ses på barnets hud. Du vil altså kunne se røde mærker fra den stramme ble

Tegn på at din baby skal have en større ble

Der er flere tegn på, at din baby skal have en anden størrelse ble:

  • Hvis tapen ikke kan mødes i midten af taljebåndet, betyder det, at bleen er for lille. Hvis tapen derimod overlapper hinanden, vil det betyde, at bleen er for stor.
  • Hvis du ikke med relativ lethed kan køre 2 fingre under taljebåndet, er bleen for lille
  • Hvis der forekommer røde mærker langs ble-elastikkerne, vil det være et tegn på, at bleen har siddet for stramt — og at din baby dermed skal have en større ble
  • Hvis bleen ikke dækker hele numsen skal dit barn have en større ble
  • Hvis din baby ofte får hudirritation eller udslet. Dette kan betyde, at bleen er for lille og dermed ikke holder fugt væk fra huden
  • Hvis barnet udviser synlig irritation eller ubehag. Det kan for eksempel komme til udtryk ved, at din baby hiver i bleen

Hvor mange våde bleer om dagen for nyfødte?

Det er vigtigt at holde øje med antallet af våde bleer i barnets første levetid. Det er nemlig et stærkt tegn på, om barnet får indtaget nok brystmælk eller modermælkserstatning. 

Barnets alder i dagen Minimum antal af våde bleer i døgnet
1
2
3
4
5
+6  6-8


Er tisset derimod mørkegult og lugter, vil det være en tegn på for lidt brystmælk. Vær også opmærksom på, at der inden for de første par dage for en nyfødt baby kan findes lyserøde pletter i tisset. Det vil også være et tegn på for lidt brystmælk.Våde bleer er et signal om mængden af brystmælk eller modermælkserstatning, dit nyfødte baby indtager. Hvis dit barn får nok brystmælk, vil tisset i udgangspunktet ikke lugte og være en let gul farve. 

Hvis du oplever, at tisset er mørkegult eller med små lyserøde pletter, kan du i første omgang prøve at amme oftere. Prøv hver 2. time. 

Hvis du er i tvivl eller problemet vedbliver, skal du kontakte egen læge eller sundhedsplejerske. Det samme gælder, hvis din baby har færre våde bleer end angivet i tavlen ovenfor.

Hvornår skal du skifte ble?

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, men hver baby er unik. Derfor vil det igen variere fra baby til baby, hvornår og hvor ofte du skal skifte bleen. 

Det vigtigste er, at du skifter ble på dit barn regelmæssigt. Nyfødte børn skal skiftes op mod 12 gange om dagen — det svarer til, at du skal skifte ble hver 2. til 3. time. Antallet af daglige skiftninger vil blive mindre og mindre i takt med at dit barn bliver større.

Nyfødte babyer tisser og har afføring med ret korte tidsintervaller. Derfor er det meget essentielt, at du står klar til at skifte barnet. En baby iført beskidt ble over længere tid er forbundet med en række sundhedsskadelige faktorer:

  • Børn iført våde bleer over længere tid kan potentielt få bleeksem
  • Afføring kan irritere huden
  • Bakterier i bleen kan føre til blærebetændelse (især hos piger)

Udover de sundhedsmæssige konsekvenser af beskidte bleer vil du også opleve, at en overfyldt ble i sidste ende kan lække — og så ryger det altså på tøjet, sengen, autostolen osv. 

Den nemmeste måde at undgå disse uheldige scenarier er gennem regelmæssig bleskift.

Skift ble i forbindelse med måltider 

Sultne og trætte babyer kan være lidt mere besværlige at håndtere, og dermed skifte ble på. Derfor kan du med fordel skifte barnet i forbindelse med måltider, hvorefter de typisk vil være mere medgørlige. 

Efter den lille baby har gylpet, eller “bøvset af” som man også kalder det, er det oplagt at skifte barnet. 

Hvor ofte skal du skifte dit barn om natten?

Først og fremmest bør du skifte ble på dit barn, inden du lægger det til at sove. Dette er med til at skabe de bedste betingelser for en lang og udviklende søvn. 

Men en nyfødt baby skal som sagt have skiftet ble mange gange i løbet af en dag. Om natten er det dog tilstrækkeligt at være opmærksom på afføring og eventuel lækage. 

Hvis dit barn har haft afføring om natten, skal du naturligvis skifte bleen. Hvis bleen blot er lidt våd uden lækage, og barnet sover trygt og roligt, bør du undlade at skifte bleen. Dermed får barnet den længst mulige søvn. 

Hvordan skifter man en ble korrekt?

Hvis du skal til at skifte bleer for første gang i dit liv, kan du med fordel følge disse råd: 

Start med at samle alle de nødvendige produkter:

Det vil være strategisk klogt af dig at opbevare disse produkter et samlet sted — for eksempel i en pusletaske eller opbevaringskurv.

Når du har samlet de nødvendige remedier, skal du:

  1. Fjerne den beskidte ble og smide den ud i en lukket blespand eller pose
  2. Vaske barnet med vådservietter eller skumvaskeklud (tør altid forfra og bagud)
  3. Påføre creme for at behandle/forebygge udslæt
  4. Forsigtigt løfte benene og lægge en åbnet ble ind under barnet
  5. Folde bleen rundt om babyen og lukke den ved at trække i elastikkerne og sætte den fast i taljen

For at tjekke om bleen sidder for stramt eller for løst, kan du køre 2 fingre mellem bleen og taljen. Er der plads til dine 2 fingre, sidder bleen godt.

Tjek bleen: Babyafføring farve og konsistens

For at se om din nyfødte baby er sund og rask, kan du tjekke indholdet af bleen. Vær opmærksom på, at i barnets første leveuge vil udseendet og mængden af afføring og tis ændre sig dagligt. 

Hvis barnet har det godt, og får nok at spise, vil indholdet i bleen følge nedenstående beskrivelser:

Dag 1-2

Urin: Dit barn tisser for første gang efter fødslen inden for 24 timer. Herefter vil der almindeligvis blive tisset 2+ gange i døgnet.

Afføring: Dit nyfødte barn har 1+ afføringer i døgnet. De første par dage vil barnets afføring være sort/brun/mørkegrøn, tyktflydende og klistret. Den første afføring kaldes desuden mekonium.

Dag 3-4

Urin: Din baby tisser minimum 3 gange i døgnet. I takt med at brystmælken løber til, vil dit barn indtage mere mælk. Dette kan mærkes på, at barnet tisser oftere, og bleerne føles tungere. 

Afføring: Din baby vil have afføring mindst 2 gange i døgnet. Farven skifter og bliver mere grønlig (dette kaldes også “overgangsafføring”).

Dag 5-6 

Urin: Dit barn har nu minimum 5 tunge bleer i døgnet.

Hvad er en tung ble?

Når dit barn tisser i bleen, vil den blive tung. For at tjekke om barnet tisser nok, plejer man at undersøge tyngden af bleen.

Hæld ½ dl. vand i en tør ble, og få en fornemmelse for tyngden. Det er cirka sådan, en tung ble føles. Denne vejnings-metode vil være nødvendig, da gode bleer har en fantastisk sugeevne. Derfor vil bleen typisk føles helt tør på overfladen, på trods af at barnet faktisk har tisset.

Jo ældre dit barn bliver, des tungere bør bleen føles.

Afføring: Dit barn har nu mindst 4 afføringer i døgnet. Farven er skiftet til gulgrøn. 

Dag 7

Urin: Mindst 6 tunge bleer i døgnet. 

Afføring: Mindst 3 afføringer i døgnet på størrelse med en 5-krone. Afføringen er gul med en syrlig lugt. Konsistensen er løs og blød, og kan eventuelt være lidt grynet. 

Visse børn får gul afføring før dag 7 — dette er blot et godt tegn, og vidner om, at din baby sutter effektivt og får rigeligt med mælk. 

Alle oplysninger stammer fra Sundhedsstyrelsens officielle sundhedsoplysninger.

Specifikt for nyfødte børn, der får modermælkserstatning

For børn der får modermælkserstatning, vil der i første leveuge ikke være forskel på urin- og afføringsmønstret som beskrevet ovenfor. 

Efter første leveuge er det dog almindeligt, at børn med modermælkserstatning vil have færre og mindre løse/bløde afføringer. Modermælkserstatning er nemlig sværere at fordøje en naturlig modermælk, hvilket derfor kan resultere i forstoppelse.

Hvis dit nyfødte barn ikke har afføring dagligt efter første leveuge, kan dette være et tegn på forstoppelse som følge af modermælkserstatning. I dette tilfælde bør du straks kontakte din læge eller sundhedsplejerske.

Hvad koster bleer om måneden?

Prisen på bleer afhænger selvfølgelig af, hvor gammel dit barn er og, hvor meget de affører om dagen. Men du kan altid få dækket dit ble-behov med et abonnement hos Babykasse. Så er du altid sikret billige bleer til tiden — i høj kvalitet med fokus på økologi og miljø. Det er altid dyrt, at bringe nyt liv til verden. Selvom titlen som forældre ikke kan gøres op i penge, er det alligevel en god idé, at få styr på økonomien allerede inden fødslen. Bliv klogere på dine muligheder for eksempelvis økonomiske støtte fra staten i denne artikel

I dit abonnement kan du også tilføje andre produkter til puslebordet såsom klude, cremer og andre plejeprodukter.

Du får naturligvis 100% tilfredshedsgaranti på produkter bestilt gennem abonnementet. Læs mere om mulighederne her

Vi tilbyder også gaveboxe eller gavekort, som kan være en god dåbsgave i kan sætte på ønskelisten til at hjælpe jer forældre godt på vej.

Som nybagt forældre kan man have mange spørgsmål. Libero har samlet en masse indhold på deres YouTube-kanal som du kan få inspiration og tips fra: