MME GUIDE: Hvad er modermælkserstatning?

MME GUIDE: Hvad er modermælkserstatning?

Modermælkserstatning kan bruges, enten som erstatning for almindelig brystmælk eller som et supplement til amning.

For nogle er der en række bekymringer associeret med at vælge modermælkserstatning frem for traditionel amning. I langt de fleste tilfælde er den uro dog unødvendig. Modermælkserstatning er ikke kun sikker – det er også en kæmpe hjælp, hvis I leder efter alternativer til amning, det kniber med søvnen for mor eller amningen er smertefuld.

Det kan dog godt være lidt af en jungle at finde rundt i det store udbud af modermfmodælkserstatning. Der findes mange mærker, typer og blandinger, som skal opfylde de behov ens baby har. 

Vi har derfor skrevet denne guide, der skal besvare de mest stillede spørgsmål om modermælkserstatning. 

Hvorfor bruges modermælkserstatning?

Amning er et ømt punkt for mange mødre. Vi hører ofte, hvor vigtigt det er at amme for at skabe et bånd mellem mor og barn. Men for mange er det ikke en mulighed at amme sit barn – eller kun kunne amme i perioder. 

Det kan være fordi mælkeproduktionen er nedsat eller helt manglende – sidstnævnte er dog sjældent.

Men båndet mellem forældre og barn kommer ikke kun gennem den fysiske handling at amme. Det skabes gennem nærhed og pleje. Det kan du sagtens opnå, selvom du vælger at give modermælkserstatning i flaske.

Nogle vælger derfor kun at bruge modermælkserstatning, mens andre kombinerer amning med modermælkserstatning. Modermælkserstatning kan også bruges en gang imellem, hvis forældrene har en friaften. 

Hvad består modermælkserstatning af?

Modermælkserstatning indeholder de fedtstoffer, mineraler, vitaminer og næringsstoffer, som et lille barn skal bruge. Du skal derfor ikke være nervøs for, om din baby får nok næring.

Der er helt klare regler for, hvordan indholdet i modermælkserstatninger skal sammensættes. Mærket spiller derfor ikke den største rolle.

Reglerne for indholdet bestemmes af et EU direktiv og gælder for de produkter, der sælges i hele EU. Videnskabelig litteratur om ernæring af spædbørn ligger til grundlag for reglerne af indholdet i modermælkserstatning.

Kan modermælkserstatning træde i stedet for amning?

Ja, modermælkserstatning kan godt træde i stedet for amning. Der er tilsat de vitaminer, fedtstoffer og mineraler, som barnet har brug for. 

Det er dog  ikke muligt at lave modermælkserstatning, der indeholder antistoffer eller fordøjelsesenzymer, som modermælk gør.

Samtidig er det vigtigt at se på, hvad for en type modermælkserstatning, der passer til dit barn. De afgørende faktorer er alder, vægt, allergi og eventuelle mavegener.

Hvad skal man være opmærksom på ved brug af modermælkserstatning?

Der er to ting, som er vigtige at have i tankerne, når du vælger at bruge modermælkserstatning:

Den ene er at finde den rigtige variant til barnet, både ift. alder men også om der er nogle allergier, der spiller ind. 

Den anden ting er, at du skal være opmærksom på, hvorvidt du vil opretholde din egen mælkeproduktion og på den måde supplere med modermælkserstatning. 

Vil du supplere i stedet for helt at erstatte amningen, er det vigtigt at finde den rette balance. Ellers risikere du at din egen mælkeproduktion stopper – selvom det egentlig ikke er meningen. 

Hvilken variant skal man vælge?

Der findes flere forskellige varianter at vælge mellem og det kan være svært at finde rundt i udvalget af modermælkserstatning.

Først skal du lægge sig fast på, om du selv vil stå og blande de pulverbaserede løsninger med varmt vand eller vil du foretrække en drikkeklar version, der bare skal varmes. 

De drikkeklar blandinger er dyrere end pulveret, der skal blandes op med vand. Der er derfor også et økonomisk aspekt, der skal overvejes når man vælger modermælkserstatning.  

Arla, som de fleste kender, har lavet en økologisk pulverblanding, som kan bruges de første seks måneder af barnets liv. 

Mærkerne Allomin og Nan har både drikkeklare- og pulver erstatninger. Både Nan og Allomin produkter kan adskilles ved at at de kaldes 1 eller 2. 

Det gør flere andre mærker også,  1 henvender sig til modermælkserstatning til nyfødte og indtil de er seks måneder gamle. 2’eren kan bruges, når barnet er seks måneder og ældre. 

Det er derfor vigtigt at holde øje med, hvordan de forskellige mærker viser, hvilken aldersgruppe de bestemte produkter henvender sig til.

Modermælkserstatning med mælkesyrebakterier

Har man en baby, der har problemer med mavekneb, kan man kigge på modermælkserstatninger, der er syrnet med mælkesyrebakterier.

Tilsat mælkesyre kan forebygge og afhjælpe mavekneb,  gylp og fordøjelsesbesvær. 

Mælkesyre har også en dokumenteret effekt på at lindre kolik samt symptomer på kolik. Nogle former for mælkesyre kan også være med til at styrke immunforsvaret i tarmen.

De produkter, der er syrnet med citronsyre indeholder proteiner, hvis strukturer er ændret og kan med fordel bruges til børn, der har mavekneb.

Det kan være svært at finde ud af, hvilket produkt der passer til ens baby ift. alder, syrnede produkter, tilsat mælkesyre og lign. 

Derfor har vi samlet en side med modermælkserstatning, hvor du kan kigge alle vores produkter igennem og finde ud af, hvad der egner sig bedst til din baby.

Samtidig har vi også en side, hvor du kan kigge på de typer af bleer vi sælger - vi har forskellige mærker og dækker alderen 0 til 7-8 år.

Modermælk eller modermælkserstatning?

Et af de helt store spørgsmål, når man taler om modermælkserstatning er, om det skal bruges som et supplement eller om det helt kan erstatte modermælken.

Både WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ammer i stedet for at bruge modermælkserstatning. I disse anbefalinger finder du en beskrivelse af modermælk kontra modermælkserstatning. Her er også information som kan hjælpe dig på vej til at træffe beslutninger på den front.

Hvad er det rigtige valg for mig?

Det er dog ikke alle, der har mulighed for det. Nogle mødre kan ikke amme, nogen kan men producerer ikke nok mælk og et fåtal trives ikke med at amme.

Det anbefales generelt at amme, hvis man har muligheden. Derfor kan de kvinder, der giver deres børn modermælkserstatning føle sig utilstrækkelige. 

Det kan derfor være en god idé, at få talt hele problemstillingen igennem med en, der har kendskab til den situation man står i. 

At blive forældre er nemlig en stor omvæltning, men samtidig også en fantastisk tid, som man gerne skal kunne huske tilbage på med glæde.

Derfor kan samtaler med egen læge eller sundhedsplejerske danne grundlag for en bestemt tilgang eller plan for hvordan man skal gribe situationen an. 

Ting der gør forældrelivet nemmere

Det at blive forældre er en stor omvæltning. Det kan være ekstra svært som nybagt mor at skulle rumme den store omvæltning.

Nu er der et lille barn, der skal have mad, omsorg og opmærksomhed. Derfor har vi lavet en side med ting henvendt til mor. Det skal være nemt og hurtigt at danne sig et overblik over de ting, der er dejlige at have ved hånden, som nybagt mor.

En ting, der skal bruges fra barnets første dag og op til barnet når to-tre årsalderen er bleer. Bleer kan være dyre i indkøb og der skal tages stilling til størrelse, mærke og hvilke klude man vil bruge, når man skifter barnet. 
Derfor har vi hos Babykasse lavet en kasse, hvor du selv vælger om du fast hver måned vil have tilsendt bleer og klude eller om du vil designe din egen kasse, der indeholder præcis de ting du mangler. Når du har valgt den kasse, der passer bedst til dig, kører det hele via en abonnementsordning.

Sådan tilbereder du modermælkserstatning

I nedenstående video kan du se, hvordan man kan tilberede modermælkserstatning.