Hvornår må mit barn få rigtig mad?

Hvornår må mit barn få rigtig mad?

Overgangen fra amning til rigtig mad kan være en omvæltning for dig og dit barn, og i starten kræver det lidt tilvænning. Hvornår skal jeg skifte til rigtig mad, hvad må mit barn spise og hvordan giver jeg mit barn rigtig mad giver vi svar på i denne artikel

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Sundhedsstyrelsen anbefaler at amme fuldt ud til dit barn er omkring 6 mdr. og derefter skifte til en blanding af amning og rigtig mad. Overgangen fra amning til mad skal dog føles godt og naturligt for både barnet og dig, og gør det ikke det, bør du udskyde det lidt endnu. Start med at introducere dit barn for små mængder rigtig mad og se, hvordan barnet reagerer. Er reaktionen god, så kan du fortsætte. Nogle børn vil allerede kunne overgå til delvis amning, fra de er 4-5 måneder gamle, og er du i tvivl om dit barn er klar, kan du rådføre dig med din sundhedsplejerske. Hold gerne øje med om dit barn tager på som det skal af at blive ammet. Gør det ikke det, kan delvis amning være en løsning. 

Overordnet set bør du fortsætte med at give dit modermælk eller modermælkserstatning til det er minimum 1 år gammelt, da det vil sikre, at dit barn får den rette ernæring.


3 tegn på dit barn er klar til rigtig mad

Hvis du er i tvivl om dit barn er klar til rigtig mad, så kan følgende være tegn på, at det er tid:

  1. Dit barn viser interesse efter maden og åbner munden, når du fører skeen op til munden
  2. Dit barn er begyndt selv at række ud efter maden på bordet og putte det i munden
  3. Dit barns søvncyklus bliver mere uregelmæssig, hvilket kan være tegn på, at modermælken ikke er tilstrækkelig til at mætte barnet.

    Hvad skal jeg give mit barn af mad?

    Når du  introducerer dit barn for mad, er det en god ide at starte roligt ud og holde dig til enkelte fødevarer. Her kan bl.a. grød og mos være en rigtig god første spise for dit barn, da det er let at indtage og fordøje, og er mild i smagen, så barnet kan vænne sig til de nye smagsindtryk. Kartoffelmos, moste grøntsager, havregrød, boghvedegrød, hirsegrød og frugtgrød er eksempler på god ernæring for dit barn. Ved at tilføje fedtstof, modermælk eller modermælkserstatning til grøden og/eller mosen vil du sikre, at dit barn får de nødvendige næringsstoffer, mineraler og vitaminer. Du kan finde masser af opskrifter på hjemmelavet grød og mos på nettet.  

    Hvis du køber færdiglavede grødblandinger af god kvalitet, behøver du ikke at tilføje fedtstof, da det allerede er tilføjet og i den rette mængde til at fylde dit barns energibehov. Når barnet runder 6 måneders alderen kan man begynde at supplere kosten med kød eller fisk for at udfylde barnets jernbehov.


    Sådan giver du dit barn rigtig mad

    Når du skal til at give dit barn rigtig mad, kan det være en god ide at lade dit barn sidde med til bords med resten af familien. På den måde lære jeres barn, at måltidet er en hyggelig tid. Hvis ikke dit barn ønsker at spise, så tillad at det blot sidder og observerer jer andre spise jeres måltid. Først når barnet giver udtryk for, at det vil have mad, er det tid til at give barnet sit måltid. Det er således barnet selv, der bestemmer, hvornår det vil have mad, og hvornår det er færdigt med at spise. 

    Det varierer fra barn til barn, hvor meget de ønsker at spise samt hvornår de vil have mad. Derudover er nogle børn hurtige til at vænne sig til overgangen fra modermælk til rigtig mad, mens andre skal have længere tid. Uanset hvad, så bør du have tålmodighed med dit barn og lade det tilpasse sig i sit eget tempo.


    5 brugbare tips til overgangen fra amning til mad

    1. Vælg bestik af plastik eller silikone frem for metal, da metallet kan være hårdt for barnets gummer. 
    2. Hvis du foretrækker at bruge færdigblandet grød og mos frem for at lave det selv, så vælg produkter af god kvalitet, så du er sikker på, at dit barn får dækket sit ernæringsbehov.
    3. Hvis du sørger for at give dit barn den rette kost med den rette ernæring, så vil barnet spise den rette mængde, som det har behov for. Sørg derfor for at lade dit barn spise til det selv stopper og tving det hverken til at spise mere eller mindre. Har du mistanke om, at der er problemer med dit barns vægt, så tag fat i sundhedsplejersken
    4. For at gøre måltiderne lettere for dig og dit barn, bør du anskaffe dig forskelligt spisetilbehør som hagesmække, bestik, kopper, tallerkener m.v.
    5. Babys første grød, mos, grøntsager mv. er ikke altid lige let at få i dit barn. Hvis dit barn ikke gider at spise maden, så vær tålmodig og bliv ved til det lykkes. Årsagen er formentlig at barnet skal vænne sig til at spise rigtig mad, hvilket kan kræve noget tilvænning. Du kan også vælge at udskyde overgangen til rigtig mad lidt, og se om det skyldes, at dit barn ikke er klar til at spise rigtig mad endnu.

     

    Vi håber, at ovenstående artikel har været brugbar og givet dig bedre indsigt i, hvordan du skal tilgå dit barns overgang fra amning til rigtig mad


    Hvis du vil have yderligere information kan du her tilgå Sundhedsstyrelsens guide: mad til små