Gode råd til Den Gode Mavetid – en snak med babyosteopaterne Tina og Mie

Gode råd til Den Gode Mavetid – en snak med babyosteopaterne Tina og Mie

Mange forældre bliver fortalt, at det er vigtigt, at deres baby bruger rigtig meget tid på maven. I vores klinikker er vi i kontakt med rigtig mange forældre, og vi oplever, at mavetiden er noget, der kan stresse mange. Især når babyerne ikke er enige i, at mavetid er en god idé.

Hvis du som forældre skal blive ved med at bevare energien ved at lægge din baby på maven, så er det essentielt at vide, hvorfor mavetid er værdifuldt at prioritere. Dertil hvad det gør ved vores børns kropsstyrke, og hvilke knapper, der kan trykkes på, hvis baby ikke vil det samme som dig. Alt det gør vi dig klogere på her.

Hvornår skal mavetiden introduceres?  

Når din baby er blevet en måned gammel, og den første relation mellem forældre og barn er skabt, kan du roligt begynde at træne mavetid. Din baby skal på maven, når han/hun er mæt og tilpas, og det er vigtigt, at du starter i korte intervaller, da det i starten kan være rigtig hårdt arbejde for din baby. Det kan være en god idé at lægge ud med at have din baby liggende på maven, på dit bryst eller på et fast skråt underlag. Den skrånende position gør det nemmere for din baby, da tyngdekraften er en smule mindre i denne position, og hovedet derfor er lidt lettere at holde. 

Hvorfor skal baby overhovedet på maven? 

Formålet med mavetid er, at din babys forside skal styrkes. Du kan sammenligne det med, når du selv ligger i træningsøvelsen planken. Prøv evt. at lægge dig i en planke, og mærk alle de muskler, der bliver aktiveret. Det er i bund og grund det samme, din baby gør.  

Vi ønsker at styrke de dybe halsmuskler, at opnå en god skulderstabilitet, som gerne skal blive bedre måned for måned, og at opbygge en grundstyrke i de skrå mavemuskler.  

Alle tre områder er vigtige for barnets motoriske udvikling. Halsmusklerne skaber stabilitet omkring nakken og skuldermusklerne bruges i kravlefasen. Uden en masse vægtbæring af god kvalitet på armene, kan børnenes kravlefase forsinkes eller helt udeblive. 

Med mavetiden ønsker vi at skabe en god kernemuskulatur i maveregionen, så barnet kan trille, pivotere og senere kravle og gå. Vi tror på, at hvis der tidligt opbygges en hensigtsmæssig fysisk formåen, skabes der grobund for en stærk børnekrop med lyst til masser af bevægelse. Nedenfor kan du se en videodemonstration på den gode mavetid.

Her kommer fem gode råd til, hvordan din baby opnår den mest effektive mavetid: 
 

  1. Albuer i underlaget, ligeligt fordelt på begge arme. Er din baby over tre måneder, kan albuerne tages frem i din babys øjenhøjde. Det kan være nødvendigt at støtte albuerne, så de bliver der. Skuldrene skal helst ned mod underlaget og altså væk fra ørene.  

  1. Din baby skal kigge lige op. Når din baby er på maven, trænes der bedst, når din baby kigger lige frem. Hovedet skal gerne være på lige linie med overkroppen, dvs. at brystkassen løftes og hagen er lidt ind til brystet. Brug eventuel noget spændende legetøj for at opfordre din baby til at kigge op.  

  1. Skub din babys numse ned. Hold en hånd eller en albue på din babys numse, hvis den har tendens til at stritte eller knæene vil op. Det er ikke et tegn på, at din baby vil kravle, men at der endnu ikke er styrke og stabilitet nok i den her position.  

  1. Kvalitet frem for kvantitet. Hav mange korte intervaller af mavetid i løbet af dagen. Så længe, du kan placere din baby i den korrekte træningsposition, skal din baby nok helt naturligt blive stærkere. 

  1. Kom på gulvet sammen med din baby, eller tag din baby op i højden til dig, det giver ofte babyerne længere god mavetid. 
     

Hvordan træner jeg lidt mere mavetid, hvis min baby kun kortvarigt er på maven? 

Til alle de forældre, der har en baby, der bare ikke vil ligge på maven, så kommer der her en god nyhed. Der er faktisk også andre muligheder for, at du kan stimulere god mavetid - uden at din baby overhovedet ligger på maven. Når din baby er mellem to og tre måneder, skal de helt naturligt begynde at løfte benene op i vejret, så knæene bøjes i 90 grader og er placeret over hoften, når de ligger på ryggen. Fra tre måneders-alderen skal denne position gerne være en større del af din babys tid på ryggen. Oplever du ikke, at din baby gør det af sig selv, så læg en hånd under din babys numse, så det er lidt nemmere for din baby at få benene op. Du kan også give et let tryk på din babys ribben for at skabe bedre kontakt til mavemuskulaturen. 

Vi håber, at de her tips kan hjælpe endnu flere forældre til, at mavetiden bliver sjov og hyggelig, og at vi i fremtiden får endnu flere bomstærke børn. 

Tak for, at du læste med. 

Kærligst 

Mie og Tina, babyosteopater og stiftere af EaseYourBaby  

Om: 

Tina Kærgaard Rasmussen og Mie Lindholm er babyosteopaterne bag easeyourbaby.dk. Se mere her (link  www.easeyourbaby.dk) eller følg dem på Instagram (link: EaseYourBaby - online babyosteopat (@easeyourbaby) • Instagram-billeder og -videoer).