tredje tigerspring

Dit barns tredje tigerspring

 Dit barns tredje tigerspring: overgangene i Uge 11,5-12,5

Omtrent ved de 12 uger, eller tre måneder, vil dit barn gå ind i sit tredje store neurologiske udviklingsspring siden fødslen. Måske husker du, at omkring de otte uger, under det andet tigerspring, bemærkede du din babys tidlige forsøg på at daske og sparke med sine arme og ben. Disse ukoordinerede bevægelser så måske sjove og marionetagtige ud dengang, men ved de 12 uger begynder disse rytmiske bevægelser at ændre sig. Din baby går fra at ligne en dukke til at ligne et rigtigt barn.

Selvfølgelig er denne transformation ikke øjeblikkelig, og når den sker, påvirker den mere end blot de fysiske bevægelser, selvom dette kan være det mest iøjnefaldende. Det vil også påvirke evnen til at forstå, hvordan tingene forandrer sig rundt omkring, såsom ændringer i stemmer, kattens listige bevægelser over gulvet og ændringer i belysningen, når solen skifter position på himlen. Din babys verden bliver mere organiseret, da hun/ han opdager de konstante glidende ændringer omkring sig.

I løbet af det første år vil din baby lære ting, som du måske tager for givet og betragter som enkle og naturlige.

Men for hende/ ham er disse ting komplekse udfordringer og betragtes som milepæle i udviklingen. Efter evnen til at forstå og kontrollere mønstre (det andet tigerspring) følger nu evnen til at opfatte glidende overgange (det tredje tigerspring). Dette giver din baby mulighed for at bevæge sig mere frit og mindre stift, og det afspejler sig også i legen med sin stemme, måske elsker hun/ han nu at lege 'flyvemaskine.'

Overgangen til at opfatte glidende ændringer er både aldersbetinget og forudsigelig.

Den kommer efter en bemærkelsesværdig forøgelse i din babys hovedomkreds omkring 10-11 ugers alderen, hvilket indikerer, at hjernen pludselig er blevet større. Dette tigerspring markerer starten på udviklingen af en række færdigheder og aktiviteter. Dog varierer tidspunktet, hvor disse færdigheder begynder at vise sig, afhængigt af din babys præferencer og fysiske udvikling. For eksempel er evnen til at opfatte glidende overgange en forudsætning for senere forsøg på at stå op med støtte, men denne færdighed kan manifestere sig mellem tre og otte måneder.

Når din baby har gennemgået dette tigerspring, vil hun/ han være i stand til at:

 • Følge en genstand med øjnene i en glidende bevægelse.
 • Dreje sit hoved flydende, mens hun/ han holder øje med noget.
 • Være mere livlig og aktiv, vrider og drejer sig i forskellige retninger.
 • Trille fra mave til ryg (med lidt hjælp).
 • Rasle med en rangle.
 • Opdage nye måder at bruge sin stemme på, såsom at udstøde skrig, kurren og pludre.
 • Lave spytbobler.
 • Udtrykke begejstring tydeligt, når hun/ han ser lyskilder, der gradvist skifter fra svagt til kraftigt lys.
 • Vise entusiasme for lyde, der gradvist skifter fra høj til lav eller omvendt.

Når et tigerspring nærmer sig, vil du begynde at genkende de typiske tegn i din babys adfærd. Efter at have oplevet de to tidligere tigerspring sammen vil du også bemærke, at din baby bliver bedre til at signalere, når noget er generende. 

Typiske tegn på dette tigerspring inkluderer:

 • Hyppigere og højere gråd.
 • Øget ønske om at drikke.
 • Krav om mere

 

Læs evt. mere om tigerspring hos Vidunderlige uger.  

 

Læs flere blog indlæg om de forskellige tigerspring her: LINK.