andet tigerspring

Dit barns andet tigerspring

 Dit Barns Andet Tigerspring: Mønstre og Opdagelser - Uge 7,5-9,5

Når din baby nærmer sig de otte uger, vil en ny verden begynde at åbne sig for. Det er her, andet tigerspring tager sin begyndelse. I løbet af denne tidlige udviklingsfase vil din baby begynde at opleve verden på en helt ny måde. Hun/ han vil begynde at opdage enkle mønstre i verden omkring sig såvel som i sin egen krop. Dette sker gennem sanser, ikke blot hendes syn. For eksempel vil hun/ han begynde at bemærke og udforske sine hænder og fødder, bruge tid på at øve sig i at kontrollere placeringen af sin arm eller ben, og måske vil du lægge mærke til, at Hun/ han ser på sine hænder, som om de er nogle fascinerende genstande. Det kan endda ske, at hun/ han bliver fuldstændigt opslugt af de skygger, som lyset kaster på væggen i værelset. Du kan også bemærke, at hun/ han studerer detaljerne på produkterne på supermarkedshylderne eller udstøder korte lyde som "ah," "åh" og "æh."

Andet tigerspring markerer en ny fase i din babys udvikling.

Tidligere så hun/ han verden som en ustruktureret masse, men nu begynder hun/ han at kunne skelne og forstå mønstre i alt kaosset. Verden bliver som en blanding af ingredienser i en gryderet, hvor hun/ han begynder at kunne adskille og identificere hver enkelt bestanddel. Mange af de ukontrollerede reflekser, som din baby tidligere havde, begynder også at aftage, og hun/ han begynder at handle mere målrettet. Selvom bevægelserne stadig kan virke noget stive og ukoordinerede som på en marionetdukke, så er det et tegn på en betydelig neurologisk udvikling.

Vigtigt at huske er, at dette spring bringer en række forandringer i din babys udvikling.

Det giver mulighed for at lære nye færdigheder, som hun/ han ikke tidligere var i stand til at mestre. Men tilpasningen til denne nye verden kan være udfordrende i begyndelsen.

De fleste babyer går igennem dette tigerspring omkring otte uger efter deres forventede fødselsdato. Dette skift i retning af at forstå og opfatte mønstre er både aldersbestemt og forudsigeligt. Det udløser udviklingen af en række færdigheder og aktiviteter. Dog varierer tidspunktet, hvor disse færdigheder og aktiviteter manifesterer sig, afhængigt af din babys præferencer og fysiske udvikling. For eksempel vil evnen til at opfatte mønstre typisk opstå omkring de otte uger, en nødvendig færdighed for senere at kunne sidde med minimal støtte, men dette viser sig normalt først mellem to og seks måneder.

Når din baby har gennemgået dette tigerspring, vil hun/ han være i stand til at opfatte mønstre med alle hendes sanser. Dette gør det muligt for hende at forstå og udforske nye ting. Selvfølgelig vil hun/ han ikke mestre alle de nye færdigheder på én gang, men hun/ han vil vælge dem, der der er mest interessante.

Nogle eksempler på, hvad din baby måske gør efter dette tigerspring inkluderer:

  • Evnen til at holde sit hoved oppe forbedres markant.
  • Tydeligt drejer hoved efter lyde.
  • Bevæger sin vægt fremad, mens hun/ han sidder på dit skød.
  • Begynder at klø på legetøj (en forløber for at gribe fat om det).
  • Udforsker legetøj ved at føle det uden nødvendigvis at gribe det.
  • Opdager og bemærker forskellige dele af sin egen krop.
  • Fascineres af abstrakte mønstre som malerier eller stearinlysets flakkende lys.
  • Begynder at lave korte og spontane lyde (anstrengelsesgrynt) med sin stemme ved at bruge glottalt lukke.

Forældre kan begynde at lægge mærke til ændringer i deres babys adfærd, når dette tigerspring nærmer sig. Selvom det kun er det andet spring, din baby oplever, vil du bemærke det, når det sker.

 

Læs evt. mere om tigerspring hos Vidunderlige uger.  

 

Læs flere blog indlæg om de forskellige tigerspring her: LINK.