Gode plejetips til puslebordet - en snak med børneergoterapeut Monica Levå

Gode plejetips til puslebordet - en snak med børneergoterapeut Monica Levå

Vi bruger rigtig mange timer med de små på puslebordet hver eneste dag. Tænk derfor over, at det skal være et behageligt sted for både baby og dig at være. 

Hvordan bør jeg indrette puslebordet?

Højden på puslebordet er afgørende for din arbejdsstilling, så vælger du et væghængt puslebord, så vær opmærksom på højden, som det monteres i.

Tænk også over placeringen af puslebordet. Kan det stå på badeværelset, hvor vand er tilgængeligt, skal det stå på et værelse, eller skal det stå et helt tredje sted, der fungerer bedst for jer? Det er meget individuelt, hvad der fungere bedst. Men tænk over at det både skal fungere praktisk, og at det skal være et rart sted at være. 

Når baby er helt lille, er det ikke nødvendigt med legetøj og en uro ved puslebordet. Tænk på tiden ved puslebordet som en stund, hvor der er ro til at den lille kan kigge jer i øjnene og følge jeres bevægelser. Sæt derfor tempoet ned, og sørg for at have alt du skal bruge inden for rækkevidde. 

Giv dig god tid til at kigge på den lille, nusse og smøre ind i olie efter fx bad. Puslebordet kan også være et godt sted for baby at ligge på maven. Derudover kan det være motiverende at komme lidt op i højde og se det hele fra en ny vinkel.

Pas på at dit barn ikke ruller ned

Med tiden vil du have brug for lidt legetøj, en uro eller andet som også kan underholde baby. For der kommer et tidspunkt, hvor det bliver svært at få den lille til at ligge stille. Sørg for aldrig at forlade dit barn på puslepuden for inden man får set sig om, kan de være rullet ud over kanten og faldet ned. Også selvom man bare lige hurtigt skulle 1 m væk og tage en ny body.

Derfor kan det være en god ide i stedet at tage  ned på gulvet og skift barnet der. Det er helt naturligt at dit barn vil rulle rundt og være svært at skifte på et tidspunkt i sin udvikling.

5 tips til puslebordet

  1. Hav en behagelig temperatur i rummet, hvor jeres puslebord er placeret. Det skal være rart for baby, når de skal have tøj af og på.

  2. Hvis det er muligt, så hav en hårtørrer inden for rækkevidde. Mange børn elsker at blive tørret både efter bad, men også efter at være blevet skiftet. På den måde sikre I også, at alle folder er helt tørre før barnet igen får en ny ble på.

  3. Tænk over at det skal være et rart sted at bruge mange timer både for baby og dig. Så hav de ting du skal bruge inden for rækkevidde, for på den måde undgår du, at din baby har en oplevelse af, at det kan blive stressende at blive skiftet.

  4. Er der søskende til den lille, kan det være en god ide at inddrage ved puslepuden også. Hav derfor en taburet stående, så de kan kigge med og måske hjælpe med at finde ting frem eller lukke den nye ble. Børn elsker at blive inddraget og især om noget så meningsfuldt som det, der foregår med deres nye lillesøster -eller bror.

  5. Undgå kranløft. At lave kranløft med baby er en test som fagpersonale laver for at vurdere barnets evne til at aktivere halsmusklerne. Det er ikke en øvelse som vi skal træne hjemme.

Barnets halsmuskeler trænes bedst i maveliggende og jeg anbefaler derfor altid, at I tager barnet op med siden til i stedet. Dette træner barnets coremuskler, som giver barnet et stærkt og godt fundament for den videre udvikling.

Tril barnet om på siden, hold barnet under armene, støt hovedet og løft barnet op sideværts. Med tiden vil barnet selv kunne hjælpe mere og mere til, og du vil kunne nøjes med at have fat under den ene arm den anden hånd.

Om Børneergoterapeut Monica Levå

Monica er praktiserende børneergoterapeut og tilbyder ergoterapeutiske forløb til børn og unge med sansemotoriske udfordringer samt relations- og tilknytningsproblematikker. Gennem sansemotorisk træning og målrettede aktiviteter kan barnet opnå en bedre forudsætning for at bearbejde, tolke og reagere på sanseindtryk i hverdagen. Det kan bl.a. medvirke til en større ro til fordybelse, stabilt energiniveau og et mere udadvendt barn.   

Har du spørgsmål til tiden på puslepuden eller dit barns generelle trivsel, kan du kontakte Monica Levå på e-mail: Monicalevaa@gmail.com

 

Du kan finde pusletaske, opbevaringskurve, stofbleer, puslepude, rangler og mange andre pusleprodukter til at sikre dig og dit barn en god pusleoplevelse her