Kombination af amning og modermælkserstatning

Kombination af amning og modermælkserstatning

Står du i en situation, hvor du gerne vil kombinere amning og modermælkserstatning af den ene eller anden grund? Der kan sagtens være tilfælde, hvor flaske og bryst kan kombineres på en god måde. Vi giver dig her vores tips og råd til at kombinere amning og modermælkserstatning.

Kan jeg kombinere amning og modermælkserstatning?

Det korte svar er: Ja!

Der er mange, der sætter pris på, at deres baby kan tage en flaske – også selvom amningen fungerer fint. Der kan være mange grunde til at lave en kombination af amning og modermælkserstatning. Det kan fx være.

  • Hvis barnet ikke får sit ernæringsbehov dækket ved bryst alene, bør man supplere med modermælkserstatning.
  • Nætterne med mange opvågninger kan være hårde for den ammende, og her kan det give mening at lade medforælderen eller andre omsorgspersoner give babyen flaske indimellem.
  • Hvis du har sår på brysterne eller brystbetændelse og har brug for at kunne aflaste med en flaske.
  • At din baby har svært ved sutteteknikken ved brystet og derfor skal have supplerende flaske for at sikre, at den får tilstrækkeligt mælk.
  • Hvis den ammende mor skal tilbage på arbejde eller andet, der kræver, at hun er væk fra sin baby i længere perioder ad gangen.

Hvis amningen er velfungerende, er det ikke nødvendigt at kombinere med modermælkserstatning, men det er helt sikkert en mulighed, hvis behovet og lysten er der. 

Hvad er den bedste kombination af amning og modermælkserstatning?

Den bedste kombination af amning og modermælkserstatning er kort sagt den, der fungerer for jer! Vi anbefaler jer derfor at prøve jer frem i forhold til, hvad der giver mening for jer og jeres lille baby.

Man kan med fordel vente med at introducere flaske til den nyfødte baby, indtil den har godt fat i sutteteknikken ved brystet. På den måde undgår man at forvirre babyen og skaber gode forudsætninger for, at amningen fortsætter med at være velfungerende. Er det nødvendigt at supplere med modermælkserstatning i barnets første levetid, kan man med fordel give det på andre måder end med flaske – fx en lille kop, sprøjte eller fingerfeeding.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal lave en kombination af amning og modermælkserstatning, om din baby får nok mælk osv., bør du konsultere din sundhedsplejerske eller læge.